cropped-familie-e1457446796734.jpg

Wat zijn opstellingen?

Soms leef je onbewust het leven van iemand anders. Je wordt de moeder van je moeder; je draagt een last voor iemand anders in de familie zonder dat je dat weet en zonder dat je dat wilt.

Opstellingen is een methode die, zonder veel woorden,  laat zien welke plek we in ons huidige gezin, onze familie, of op onze werkplek of in een team innemen. Opstellingen helpen om tot dan toe verborgen of half bewuste verbanden te zien. Daarbij wat mogelijke wegen zijn om ons, liefdevol, los te maken uit verstrikkingen.

Opstellingen zijn ook een manier van naar de wereld en het leven kijken: zonder oordeel, zonder dat het een beter is dan het ander. Met name dit aspect wordt door veel deelnemers als prettig en bevrijdend ervaren.

Hoe gaat het?

Opstellingen doe je meestal in een groep. Degene die een thema wil inbrengen nodigt uit de kring van deelnemers mensen uit om zijn of haar familieleden of teamleden te representeren. Deze representanten hoeven daar niets voor te doen en hebben ook nauwelijks informatie over de problematiek van de cliënt. De cliënt heeft alleen een paar belangrijke feiten over de situatie verteld.

Dan stelt de cliënt, intuïtief, de representanten van haar of zijn familieleden, vrienden of collega's in de ruimte op. Hij legt zijn handen op de schouders van de representant van iemand en brengt haar naar de plek die zijn innerlijk beeld of gevoel aangeeft. Dan doet hij hetzelfde met de andere representanten, en ook met een representant van zichzelf.

Er ontstaat hierdoor een beter inzicht in de situatie en een mogelijkheid tot heling en of verwerking.

%d bloggers liken dit: