Het reprentatiesysteem.

Als kind was ik vaak alleen. Ik wist niet beter omdat ik geen broer of zus had. Dat maakte mij een buitenbeentje en een kind dat zich ook zonder anderen prima kon vermaken. Op de woensdagmiddagen, stapte ik op de fiets en reed 'heel' Amsterdam door.

Op een dag ging ik met school naar het NINT . Nederlands instituut voor nijverheid en techniek. Dit museum zit tegenwoordig op het water tussen het Centraalstation en Amsterdam Noord op het Oostdok van het IJ en heet "Nemo". Het leuke van dit museum is, dat je overal aan mag draaien en trekken. Vanaf dat moment, was mijn liefde voor musea aangewakkerd. Van mijn ouders kreeg ik, voor het symbolische bedrag van 1 gulden een museum jaarkaart en zo kwam het, dat ik op 10 jarige leeftijd, iedere woensdag te vinden was in een van mijn meest favoriete musea. Het Stedelijk, Rijksmuseum of het NINT.

Aangezien ik een grote verbeeldingskracht heb, die versterkt wordt door al de prachtige dingen die ik iedere keer weer zie, leerde ik als vanzelf mediteren of wat ze tegenwoordig "mindfulness" noemen. Alleen gefocused zijn op dat wat je ziet, voelt, proeft of ruikt. Helemaal "zijn" met je gevoel. Afgesloten van verstand, dat vaker wordt 'opgedrongen' door onze buitenwereld. Een puurheid die ieder kind heeft, totdat het leven je vormt en er door de 'buitenwereld' een oordeel bij komt.

Verbeeldingskracht en visualisatie heeft veel voordelen en zijn op veel vlakken toepasbaar. In de NLP wordt ook gewerkt met voorkeursystemen. Iedereen heeft zo zijn eigen representatiesysteem. Zo heb je visueel (zien), auditief (horen), kinestetisch (voelen), olfactoir (reuk), gustatoir (smaak). Het grappige is ook dat in veel van de gevallen het voorkeurssyteem van iemand te beluisteren is in zijn of haar taalgebruik. Zo zal iemand met het voorkeursysteem "zien" vaak woorden gebruiken die beeldend zijn en ook in de meeste gevallen goed zijn in het visualiseren. Voorkeur of representatiesystemen komen voor in combinaties met elkaar.

Leuke bijkomstigheid is dat je die visualisaties in je voordeel kan gebruiken. Bijvoorbeeld om dingen te onthouden. Simpelweg door een fictieve foto te maken van waar iets ligt. Dit doe je door een keer extra te kijken als je iets opruimt en een 'foto' in je hoofd van het item te maken. Je doet je ogen dicht en visualiseert het item op de plek waar je het neerlegt. Wanneer je dan 'vergeten' bent waar je het item hebt opgeruimd, hoef je alleen maar het plaatje terug te halen in je gedachten.

Visualisaties zijn ook toepasbaar in trance of hypnose. Zo kan je door middel van suggesties bijvoorbeeld eerdere trauma's of nare gebeurtenissen reprogrammeren, waardoor de scherpte en kleur, maar ook het gevoel, geur geluid en eventueel smaak positief kan worden beïnvloed. Natuurlijk hoef je, om in trance te kunnen en willen komen niet per se te visualiseren. Daar zijn meer manieren voor.

Als NLP master werk ik veel met representatiesystemen en werk zo samen met jou aan een goed en positief toekomstperspectief.

%d bloggers liken dit: